luni, 8 octombrie 2012

Animale fantastice. Câteva referinţe elefantine




                . Compresorul e de zece ori mai dihai ca elefantul, cu care seamănă leit-poleit. Are o trompă cam scurtă, fildeşi lungi şi drepţi şi o piele verde-palid. Are labe conice şi foarte late; vârfurile conului par înfipte în trup. Plantigradul netezeşte pământul, păşind în fruntea zidarilor şi constructorilor. Ei îl duc pe un teren accidentat,  iar el îl netezeşte cu labele, trompa şi fildeşii.

                . Locuitorii insulei Madagascar istorisesc că în anumite momente ale anului soseşte din ţinuturile australe o pasăre grozavă, căreia îi spun Roc. E asemenea acvilei, dar nesfârşit mai mare. Roc are atâta putere, că poate să ridice în gheare un elefant, să-l ducă în zbor prin văzduh şi să-l azvârle de sus, ca să-l mănânce mai târziu. Cei ce-au văzut-o aduc mărturie că aripile ei măsoară şaisprezece paşi de la un cap la altul, iar penele îi sunt lungi de opt paşi.

. Lui Bahamut i s-a dus buhul până hăt, în deşerturile Arabiei, unde oamenii i-au primenit şi preamărit chipul. Era elefant sau hipopotam, dar au făcut din el un peşte plutitor pe o apă fără fund, peste el au închipuit un taur, peste taur un munte de rubin, peste munte un înger, peste înger şase infernuri, peste infernuri pământul şi peste pământ şapte ceruri.

. Cu vreo cinci veacuri înainte de era creştină, regina Maya din Nepal a visat că un Elefant alb, originar de pe Muntele de Aur, îi pătrundea trupul. Dihania din vis avea şase colţi, unul pentru fiecare dimensiune a spaţiului indian: sus, jos, în spate, în faţă, la stânga şi la dreapta. Astrologii regelui au profeţit că Maya avea să nască un prunc ce urma să fie împăratul pământului sau mântuitorul oamenilor.

. Pliniu scrie că vara Dragonul pofteşte sânge de elefant, care-i peste poate de rece. Îl atacă pe nepusă masă, îl gâtuie şi-şi înfige dinţii în el. Sleit, elefantul cade grămadă la pământ şi moare; dar moare şi Dragonul, zdrobit sub greutatea lui.


(Borges, Cartea fiinţelor imaginare)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu