miercuri, 24 octombrie 2012

Născocire şi închipuire






Eu cred că există o diferenţă mare între născocire şi închipuire. Pe când prima inventează întâmplări în afara adevărului, închipuirea aşază fiinţa închipuitoare şi lucrul închipuit într-o ordine recreată,  găsind, de fapt, un alt adevăr cu nimic mai prejos decât adevărul real.

5 comentarii:

  1. Si asa, zic eu, o inchipuire este mult mai interesanta, chiar valoroasa as zice, chiar o alta forma a prezentului. Astfel nebunul vizionar se pozitioneaza pe treapta superioara noua, desi este declarat nepotrivit acestei societati si deci intemnitat.

    RăspundețiȘtergere

  2. Dar oare cum ne-o gândi pe noi o făptură închipuită? Cum suntem noi pentru ea şi mai ales ce suntem? Fiinţe reale, alegorii, entităţi eterice, corpuri visate?...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O fiinta inchipuita are simtamintele generatorului sau creatorului ei,stabilite constient sau inconstient, gandesc eu; singura iesire curata din aceasta capcana a gandurilor. Dar, ducand linia propusa mai departe, ma intreb ce gandesc oamenii despre o fiinta inchipuita, nenascuta din propria lor minte? Pana la urma o simpla intrebare, scuzati :)

      Ștergere
    2. Mi-a venit o idee de clasificare a fiinţelor închipuite, dar o să fac o postare separată pentru ea :)

      Ștergere
  3. apropo de întrebările mele :)
    http://funhdwallpaper.blogspot.ro/2012/01/do-you-believe-in-humans-human-stories.html

    RăspundețiȘtergere